Avui parlem de l'Espelta

markus-spiske-gIJCHqDoQaw-unsplash.jpg

L'Espelta (Tritucum espelta) és un gra menys conegut i molt més antic que el seu cosí modern, el blat (Triticum aestivum). ¡S'estima que l'espelta ja es conreava fa més de 7.000 anys!

Quines diferències hi ha entre el blat modern i la Espelta?

L'espelta té un valor nutricional superior al blat.

Malgrat que l'espelta és un cereal més antic, no ha patit tantes modificacions genètiques com el blat, que va ser manipulat per satisfer les necessitats de fabricació.

L'espelta ha mantingut molts elements originals que li proporcionen un perfil nutricional increïble, juntament amb una fàcil digestió que li atorga qualitats antiinflamatòries.

Proteïnes. És cert que l'espelta té una mica més de proteïnes que el blat (15% enfront de l'10%), però el més important és que aquestes proteïnes contenen els vuit aminoàcids necessaris per al cos humà. Aquests aminoàcids es diuen "essencials" perquè el cos no pot produir-los. Només s'aconsegueixen a través dels aliments. A més, aquestes proteïnes contenen més quantitat d'un aminoàcid anomenat lisina que en el cas de l'blat, el que les converteix en proteïnes amb major qualitat biològica.

Fibra. La fibra de l'espelta és sobretot fibra soluble. Aquesta retarda l'absorció dels hidrats de carboni, pel que resulta beneficiosa per a tothom, però sobretot per als diabètics.

També, i gràcies al seu alt contingut en fibra, és ideal contra el restrenyiment i en dietes d'aprimament.

Minerals. El contingut mineral també és més alt en l'espelta, destacant el magnesi, fòsfor, ferro i zinc.

Vitamines. L'espelta conté vitamines B, E i A. Per fer-nos una idea, una llesca de pa d'espelta conté aproximadament un 75% de riboflavina (vitamina B2), ¡que resulta ideal aquesta contra les migranyes!

Gràcies a la seva gran riquesa en nutrients, l'espelta és un gran aliat per a la nostra salut, donant suport de manera saludable les seves funcions en el sistema cardiovascular, ossi, sistema nerviós i sistema immunitari.